top of page

Cursussen & Workshops


CURSUSSEN
Kikajon bied diverse tekencursussen aan voor verschillende leeftijdsgroepen; voor kinderen, jongeren, jongvolwassenen en volwassenen. Voor groepen maar ook als prive-lessen.

Cartoon- & Korte Striptekencursus (leeftijd 7 t/m 12 jaar)
Tijdens deze tekenlessen leer je samen o.a. stripfiguren te tekenen in uiteenlopende, zelfbedachte grappen en situaties. Vele tips & trucs om deze zelf te tekenen: van grappige karakters, gezichtsuitdrukkingen, lijfjes in alle soorten en maten, houdingen, kleding, attributen, achtergronden, tot beweging en geluid, gebruik van kaders en tekstballonnen, enz., enz. Alles met de nodige humor! 

De tekenlessen vinden wekelijks plaats op dezelfde dag en tijden, na schooltijd, doorgaans van 15:30 - 17:00uur. Er vinden geen tekenlessen plaats tijdens (school-) vakanties en officiële feestdagen.

Momenteel is er een tekengroep van deze tekencursus op de donderdagmiddagen na school van 15:30 - 17:00uur. Bij interesse, op een andere wekelijkse dag, vul dan - vrijblijvend - het Aanmeldformulier in. Momenteel ben ik een nieuwe tekengroep voor deze tekencursus aan het vormen welke ik binnenkort zal starten. Aanmelden kan dus nu hiervoor!
--------------------------------------------------------------------
Cartoon- & Korte Striptekencursus (leeftijd 21+ jaar)
Dezelfde tekencursus als voor kinderen, maar dan afgestemd qua inhoud en dynamiek op volwassenen. Bij interesse, vul dan - vrijblijvend - het Aanmeldformulier in.
--------------------------------------------------------------------
Manga Tekencursus (11-12 t/m 16 jaar)
Hierin leer je de vele facetten van het Manga tekenen. Manga is de populair geworden Japanse striptekenstijl, ook bekend van Animé. We gaan aan de slag met het leren zélf personages en scenes tekenen; vanaf de basis met gezichten, lichamen, houdingen, expressies, en verder contrasten, achtergronden en perspectief, en tal van specifieke Manga aspecten (van Chibi's, Hybrids tot menselijke relaties, superpowers, Slice of Life, Gundam, etc.).  

Momenteel is er een tekengroep van deze tekencursus op de vroege maandagavonden van 18:30 - 20:00uur. Bij interesse, op een andere wekelijkse dag, vul dan - vrijblijvend - het Aanmeldformulier in.
--------------------------------------------------------------------
The Draw Out (16 tot 21 jaar) 
Zie hiervoor de speciale pagina op de website: The Draw Out 
--------------------------------------------------------------------
Realistic Comic / Graphic Novel Tekencursus (21+ jaar)
Bij deze tekenlessen leert u de meer realistische comic c.q "graphic novel"-vorm. Gezichten, lichamen, verhoudingen, emoties, lichaamshoudingen, contrasten, lijnvoering, perspectieven, achtergronden, scenes uitwerken, enz., enz. De figuren en scenes lijken doorgaans dan ook meer natuurgetrouw - ook al maakt u gebruik van fantasy (mythische, magische of science-fiction-achtige thema's en personages) - maar toch blijven het comics. Ook kan de uitwerking meer verhalend en zelfs kunstzinnig zijn. 

Momenteel loopt er een tekencursus voor volwassenen op de vroege vrijdagavonden (van 18:30 - 20:00uur). Bij interesse, , op een andere wekelijkse dag, vul dan - vrijblijvend - het Aanmeldformulier in.
--------------------------------------------------------------------

Houd deze website in de gaten voor nieuwe cursussen c.q. start van nieuwe groepen, workshops en andere activiteiten. Ook vind u deze informatie op de Facebook- & Instagrampagina's van Kikajon. Klik anders op de social media buttons hiervoor bovenaan elke pagina van deze website.

Dag/tijden, startdatum tekencursussen
Bij het vormen van een nieuwe tekengroep vraag ik ouders/aanmelders om voorkeuren qua dagen/tijden door te geven dan wel om aan te geven welke dagen/tijden niet mogelijk zijn. Meestal geef ik zelf enkele opties die mogelijk zijn of kies ik een dag/tijden uit. De dag/tijden waarop de meeste deelnemers aangegeven hebben dan te kunnen, zullen doorgang krijgen. In geval van prive-lessen kan er per direct een startdatum en wekelijkse dag/tijden afgesproken worden.

Inhaallessen
Deelnemers kunnen in geval van ziekte of bijv. een echt belangrijke afspraak (dokter, trouwerij, begrafenis, enz.) een inhaalles krijgen. Groepstekenlessen duren 1,5 uur. Inhaallessen duren 1 uur (want meestal 1-op-1).Workshops 
Kikajon bied diverse workshops aan voor uiteenlopende leeftijden. Hieronder vind u verschillende mogelijkheden en een overzicht van de kosten per aantal deelnemers.

1. Comic gezichten Tekenen & Kleien
Samen Comic (stripfiguur-) gezichten tekenen & kleien. 
Voorafgaand gaan we eerst schetsen maken waarbij we stap-voor-stap comic gezichtjes gaan tekenen; grote/kleine/dikke neuzen, ogen, neuzen, monden, oren, etc. Als comic artist geef ik hen aanwijzingen, teken ik voorbeelden. De tekeningen worden gebruikt als voorbeeld voor het kleien van het comic gezicht. 


Ik begeleid in het opzetten en uitwerken van hun werken. Het gekleide werk zal na enkele dagen mooi wit opdrogen en is te beschilderen (met bijv. acrylverf).

2. Workshop Kawaii Tekenen & Kleien
Een variant op de eerst genoemde workshop.

Kawaii zijn leuke figuurtjes (zowel mens-, dier- als fantasiefiguurtjes, voorwerpen en eetbare dingen met typische Kawaii-gezichtjes en uitdrukkingen, enz.) die bekend zijn geworden door het populaire Manga/Anime uit Japan. De Kawaii spelen met hun vereenvoudigde vormen hier een rol in, met weer eigen typische kenmerken. We gaan zelf onze eigen Kawaii tekenen en ze daarna in 3D kleien! 

3. Workshop Manga-gezicht Tekenen & Kleien
Samen leren het gezicht van je eigen Manga character te tekenen die we in klei gaan uitwerken! Dit is geschikt voor kinderen vanaf 9 a 10 jaar en ouder, die interesse hebben in Manga/Anime.

 

4. Workshop Comic Super Hero Tekenen & Kleien
We gaan tijdens deze workshop aan de slag met het zelf bedenken van onze eigen superhelden in stripvorm. Het liefst hilarische - of juist stoere - superhelden voor jongens en meisjes. En mogelijk ook hun tegenspelers, beruchte (of even lachwekkende) superschurken. Die gaan we niet alleen tekenen, maar ook in klei uitwerken! Voor alle leeftijden geschikt, vanaf 7 - 8 jaar en ouder (tot aan volwassenen).

 

5. 'Workshop Comic Tekenen', een 'Workshop Manga Characters Tekenen', 'Workshop Kawaii Tekenen', 'Workshop Chibi's Tekenen'
Je kan kiezen voor een van de bovengenoemde tekenworkshops, al dan niet gericht op een onderwerp welke de deelnemers aanspreken.

Waarbij we samen onze eigen stripfiguren/characters leren tekenen in Comic striptekenstijl, in Manga tekenstijl, dan wel in Kawaii of Chibi tekenstijl.

De "Chibi tekenstijl" is veel te vinden binnen Anime en Manga, waar karakters overdreven worden getekend, meestal klein en mollig met simpeler gevormde ledematen, extra grote hoofden, ogen en vaak minimale details.


Een variant is dus de Comic Super Hero Tekenworkshop, waarop we ons dus richten op superheroes en "villains" (schurken).
 

6. Workshop Comic Super Hero Tekenen
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met het tekenen van superheroes en "villains" (schurken) met grappige, bijzondere "superpowers" enz. Compleet met superhero pak, cape, enz. maar ook een passend logo.


We gaan diverse scenes tekenen waarin we onze eigen zelfbedachte superheroes en villains laten voorkomen.

7. Tekenen & Schilderen
Samen of een gezamenlijk werk of aparte werken per deelnemer. Ons eigen Modern Art kunstwerk.

Daarnaast gaan we tekeningen maken* met zelf versierde passe-partouts. Mogelijkheid is om het onderwerp af te stemmen op de interesses van deelnemers.

* deels afhankelijk van de gewenste tijdsduur.


8. Graffiti Tekenworkshop
Voordat iemand een mooie "piece" (grote muurschildering) kan zetten met spuitbussen, maken veel graffiti-artiesten eerst een ontwerp op papier. Dat gaan wij ook doen! Door zelf stap-voor-stap te spelen met letters, vormen, effecten, enz. gaan we ons eigen vette ontwerp maken! Bijvoorbeeld van onze eigen naam, of een woord waar we wat mee hebben. Eerst in zwart/wit en schets, en later uitwerken in kleur met mooie "outlines". Naar gelang de tijdsduur kunnen we diverse verschillende typen ontwerpen maken.

Deze workshop is goed te combineren met een Cartoon tekenworkshop. Dit omdat bij veel "pieces" ook gebruik gemaakt wordt van comics, als onderdeel van "Street Art".

 

9. Workshop Pulled String Art
Bij deze workshop gaan we zelf kunst maken met behulp van touw, verf (en evt. andere materialen) op stevig vellen papier. Met mooie kleurencombinaties, vormen en figuren. Samen experimenteren, veel plezier hebben en verrassende, mooie resultaten krijgen! 

10. Workshop Zentangle Faces Tekenen
Bij deze workshop gaan we op een speelse manier aan de slag met het tekenen van een wirwar aan patronen, vormen en lijnen waarmee we de mooiste creaties maken. We gaan eerst samen een gezicht tekenen waarbij we deze d.m.v. organische lijnen in vlakken verdelen en invullen met uiteenlopende vormen en patronen. Het haar bijvoorbeeld, leent zich hier extra mooi voor. Gebruik van contrast is hierin erg belangrijk. We kunnen het zo eenvoudig of complex maken als we zelf willen. Op basis van de (gemiddelde) leeftijd van de deelnemers help ik hen hierin. 

Andere onderwerpen zijn mogelijk.

 

Andere workshops zijn mogelijk, zoals:
Workshop(s) Schilderen (diversen) en Workshop(s) Tekenen (diversen). Deze kunnen zoveel mogelijk afgestemd worden op leeftijd en wensen/interesses. Mocht u zelf ideeën hebben voor een workshop, leg ze mij gerust voor; er is doorgaans veel mogelijk!
________________________________________


Kosten
De kosten worden met name bepaald door de tijdsduur en het aantal deelnemers. Inbegrepen zijn drinken met wat lekkers, tekenmaterialen*, voorbereidingstijd en afruimen/schoonmaken. Workshops met kleien duren tenminste 2 uur.
* materialen: zie hieronder.

Men heeft nu als particulier de mogelijkheid om precies en enkel voor het aantal gekomen deelnemers te betalen i.p.v. een bedrag voor een groep met minimum aantal deelnemers.

Voor scholen, BSO's, organisaties/stichtingen met ANBI keurmerk, maak ik specifieke kostenafspraken, mede aangezien zij vaak grotere groepen/klassen hebben, veelal meerdere workshops afnemen (hetzij meerdere op een dag dan wel meerdere op verschillende dagen) en welke meestal op eigen locaties plaats vinden (dus op de school, BSO, enz. zelf). U kunt mij hierover mailen via: info@kikajon.nl

Bij onderstaande kosten voor particulieren en bedrijven vind de workshop bij Kikajon in Deventer plaats.

Kosten:
Kosten bij een eenmalige workshop van 1,5 uur per aantal deelnemers onder de 18 jaar: 

 

Dit betekent dat u voor een workshop van 1,5 uur met 10 deelnemers slechts € 12,34 per/kind per/uur betaald.
________________________________________

Kosten bij een eenmalige workshop van 2 uur per aantal deelnemers onder de 18 jaar:

Dit betekent dat u voor een workshop van 2 uur met 10 deelnemers slechts € 10,50 per/kind per/uur betaald.
________________________________________

Kosten bij een eenmalige workshop van 2,5 uur per aantal deelnemers onder de 18 jaar:

Dit betekent dat u voor een workshop van 2,5 uur met 10 deelnemers slechts € 9,40 per/kind per/uur betaald.
________________________________________
Kosten bij een eenmalige workshop van 3 uur per aantal deelnemers onder de 18 jaar:

Dit betekent dat u voor een workshop van 3 uur met 10 deelnemers slechts € 8,67 per/kind per/uur betaald.
________________________________________

Bij elke extra deelnemer reken ik € 15,- per deelnemer extra.

Bedragen zijn voor kinderen tot 18 jaar en zijn vrijgesteld van btw (wettelijk tot de leeftijd van 21 jaar). 

 

Materialen: Gebruik van tekenmaterialen (potloden, gum, papier, enz.) zijn inbegrepen. Bij gebruik van klei vraag ik € 2,50 per persoon extra.


Mocht u en/of uw kind(eren) zelf leuke ideeën enz. hebben voor een invulling van (op aanvulling op) een workshop zoals een bepaald onderwerp, laat me maar weten: dan kan ik kijken of het mogelijk is... er kan doorgaans veel!

Mochten er vragen zijn, stel ze gerust! :)


Vriendelijke groet,
Martin Geuzendam.

kosten workshops 1.5 uur - Kikajon.jpg
kosten workshops 2 uur - Kikajon.jpg
kosten workshops 2.5 uur - Kikajon.jpg
kosten workshops 3 uur - Kikajon.jpg
143299312_2787970298108447_1005880944223
143463605_420378442572165_14790787119986
143096183_242584457368396_81639768043467
20200713_165043.jpg
comic illustratie striptekenen voor volw
POSTER MANGA TEKENCURSUS 2021 [17 tot 21
Zomerworkshops - 2021 [small].jpg
bottom of page